< Terug naar restaurants in Eindhoven

Mei Wah

‘Aziatisch restaurant van het jaar’ en een notering in de laatste Lekker. Dus hup, op naar Mei Wah, waar de keukenprinses een bijna 80-jarige is. Nou Sui Wan Yuen-Ko, kietel ook onze smaakpapillen maar … Beoordeling 7,8.
mei wah
Mei Wah is al meer dan een halve eeuw een begrip in Eindhoven. Dus móét het Chinees restaurant wel bijzonder zijn. Maar wat is nou het geheim daar? De moeder des huizes zal er geheid iets mee van doen hebben … Met Tak Sang Yuen staat inmiddels de derde generatie aan het roer; hij bestiert de zaak samen met zijn vrouw Anouk. En inderdaad, mama Sui Wan Yuen-Ko staat nog vrijwel dagelijks in de keuken. En dat doet ze goed, want restaurantgids Gault&Millau riep Mei Wah uit tot Aziatisch restaurant van het jaar 2019. De eetgelegenheid duikt bovendien op tussen de vijfhonderd beste restaurants van Nederland in de laatste Lekker. Nou, op naar de Leenderweg dus!

Aan de pui van het bescheiden pand prijkt de restaurantnaam in neonverlichting, maar verder hoeft u geen Aziatische inrichting te verwachten – eerder het tegenovergestelde. We lopen een intieme sfeer binnen en snuiven de oosterse geuren uit de keuken op. Op de strakgedekte tafels ligt wit linnen en staan fraaie onderborden in verschillende tinten. Overigens kun je hier ook maaltijden afhalen; een afgescheiden looppad leidt naar de bar met opvallend zeeblauwe wand achter in de zaak.

Bijbel

De ontvangst is warm, hartelijk. De verzorgde menukaart is verrassend beknopt. Alle vooroordelen over de Chinese keuken kunnen meteen overboord. De combinatie van eeuwenoude culinaire tradities met eigentijdse eigenheid leidt hier tot bijzondere gerechten. Oef, wat zullen we kiezen …? Gastheer Taks helpt de knoop door te hakken en raadt het menu Taks’ choice aan. Hij is ook een wijnliefhebber en dat blijkt wel uit de door hem samengestelde wijnkaart: een dik, handgeschreven boekje vol prachtwijnen – een ware bijbel voor de liefhebber.

De kok zet onze smaakpapillen op scherp met drie mosselen en wat groenten, gewokt in dubbelgetrokken bouillon en een sambalsausje. Het is een peperig en uitnodigend begin. De pittige saus overstemt de mosselen. We blussen met een slokje sake.

De kaart
Voorgerechten van 4,50 tot 22,50 euro; tussengerechten van 16 tot 95 euro; hoofdgerechten van 25 tot 30 euro; menu Mei Wah’s choice 48 euro; menu Taks’ choice 62 euro.

Het eerste gerechtje is een gestoomde oester met zwartebonensaus en gember, afgeblust met hete olie, gegarneerd met fijngesneden lente-ui. We hadden niet verwacht dat de oester nog zou vastzitten in de schelp – een signaal daarvoor, een oestervork op tafel, ontbreekt – dus lekker naar binnen slurpen lukt niet. Na wat geklieder proeven we een heerlijke saus, die de smaak van de oester verdringt. In het glas komt een Baskische witte wijn, txakoli, van bodega Aizpurua.

Onze smaakpapillen komen wederom niets tekort bij een botermalse, gestoomde, vlezige, in de schelp geserveerde coquille. De XO-saus van gedroogde coquilles, garnalen, zwarte boontjes, gedroogde ibericoham en knoflook is de ultieme smaakmaker. We drinken er een riesling van Haus Klosterberg bij.

Waanzinnig

Ve-tsin
Ve-tsin (E621) is een smaakversterker die bestaat uit glutamaat, water en natrium. Net als bijvoorbeeld zout kan ve-tsin de smaak van producten omhooghalen. Met ve-tsin gebeurt dat zelfs zonder een specifieke smaak achter te laten in de mond. De meningen over bijwerkingen bij het gebruik van ve-tsin lopen sterk uiteen. Zoals voor zoveel geldt: gebruik het met mate.

We vervolgen ons menu met kreeft. Deze is rauw, gehalveerd en nét gaar gewokt, omgeschept in een jus van dubbelgetrokken kippenbouillon en dikker gemaakt met aardappelzetmeel. Erbovenop liggen aromatische schijfjes verse, in bouillon gegaarde gember. Om optimaal van de saus te genieten krijgen we er een schaaltje rijst bij. De kreeft is waanzinnig perfect, de saus erbij een delicatesse. Taks vertelt ondertussen dat ve-tsin (zie het kader links) in zijn keuken uit den boze is. De kort gewokte sliptongfilets met knapperige groenten, geserveerd op het gefrituurde geraamte van de tong, blinkt uit in puurheid. We drinken een pinot blanc van de wijngaard van priorij Sint-Catharinadal uit Oosterhout. De kloosterzusters mogen hier trots op zijn. Ook het volgende gerecht, botermalse reepjes ossenhaas, roergebakken in oestersaus met sesamzaadjes en lotuswortel, is een voltreffer. In het glas komt een Briego Adalid.

Aan desserts doen ze niet bij Mei Wah. Lamskoteletjes in een zwartepeper- en oestersaus en rijst, op smaak gebracht met zwarte sambal: dat is onze ferme afsluiting. Fraai zoals de smaken in elkaar opgaan.

We maken vol respect een diepe buiging voor mama Sui Wan Yuen-Ko. Ze werkt met haar bijna 80 jaar nog vrijwel dagelijks in de keuken -en hoe! Het product staat centraal, zonder onnodige opsmuk op het bord. Ook de wijnen die wij dronken zijn bijzonder. De gastheer en bediening dragen met hun benadering bij aan de plezierige sfeer. Familie én traditie staan hoog in het vaandel bij Mei Wah en dat is voelbaar.


Bron: Eindhovens Dagblad
www.meiwaheindhoven.nl

< Terug naar restaurants in Eindhoven