< Terug naar restaurants in Eindhoven
Valenzia
Valenzia zit op het laatste stukje van het Stratumseind, het ruige uitgaanscentrum van Eindhoven. Het heeft voor zichzelf een plekje uitgebeiteld in een rijtje witte voorgevels. Binnen staan we in een knusse pijpenla gedomineerd door een ossenbloedkleurige bar en een muur van ruw metselwerk. De vloer is van grijs beton, tegen het plafond zijn houten bierkratjes getimmerd. Het ziet er grappig uit en is goed voor de akoestiek.
Wat eten we?
Valenzia presenteert zichzelf met de MediterrAsian keuken. Die kenden we nog niet. De menukaart is een papieren krantje met drie pagina’s vol exotische hapjes. Van tabouleh tot Thaise octopus en van boquerones tot Ha Kau. Om het ons gemakkelijk te maken, nemen we de Bocados Valenzia, negen gerechtjes om te delen.
HET MENU
Kabeljauwbeignet hummus met aubergine en olijf tonijnceviche met mais en kokos kwartelpootjes met peterseliecrème en krokante kaantjes carpaccio met kimchi Vietnamese springrolls Tom ka kai-soep varkenswang spruitjes met chorizo patatas bravas vanille-ijs met citroenkaneelcrème en peer.
Hoe smaakt het?
Van de goudbruin gefrituurde kabeljauwkroketjes aan het begin tot de zachte varkenswangetjes met citroenmayonaise aan het eind, het is een vrolijke Volkenbond van wereldkeukens die ons meesleept over de hele aardbol: Thais, Koreaans, Spaans, Arabisch, Japans, Vietnamees, Italiaans, Chinees, Mexicaans: het komt allemaal langs ons piepkleine tafeltje in de hoek.
De hele wereld op je bord: dat klinkt als een rommeltje.
Juist niet. Want wat opvalt: het smaakt allemaal volstrekt vanzelfsprekend zonder het goedkope effectbejag dat we nog kennen uit de vroegere fusionkeuken (overal sojasaus op). Tonijnceviche met krokante maiskorrels en kokos in een uitgeholde kokosnoot: je staat er niet van te kijken. Vietnamese springrolls met crispy groenten en een toefje bittere grapefruit: je vraagt je af waarom dat niet al veel eerder is gedaan. Carpaccio, afgezaagder dan een kerstbomenaanplant in december, krijgt nieuw leven ingeblazen met het pittig zure sap van Koreaanse kimchi. Hollandse spruitjes – prima beetgaar – worden opgepept door Spaanse chorizo. Er is niks dat tegenvalt.
Dat is geweldig. Geldt dat ook voor de bediening?
Daar kan nog wel wat aan worden bijgepunt. De man in zwart die de wijnen schenkt maakt steeds een gehaaste indruk. Begrijpelijk, de zaak zit bommetjevol, maar toch. Het meisje dat ons het eten brengt, doet haar best, maar ze heeft vaak geen idee wat ze serveert.
Klinkt toch alsof we een retourtje Valenzia moeten boeken.
De mondiale gastronomie is na de terug-naar-eigen-bodemrevolutie van het Deense Noma alweer een tijdje op zoek naar nieuwe inspiratie. Dit zou hem kunnen zijn: een sprankelende nieuwe wereldkeuken met het beste uit alle windstreken. Wie heeft er nog sterren nodig als je bij een Bib al zo goed kunt eten?
Hieronder foto’s van gerechten van Valenzia.
Bron: de Volkskrant
www.valenzia.nl